New Year's ResolutionsGelukkig 2013 gewenst! En we gaan weer aan het werk; je hebt je collega’s gelukkig nieuwjaar gewenst en je goede voornemens besproken bij de koffiemachine. Ook al is een nieuw begin inspirerend en is januari een maand vol frisse moed, zo rond februari zijn we vaak toch weer vervallen in de sleur van alledag. Die verandering viel toch tegen en de vertrouwde cultuur regeert op je werkplek. Oude gewoontes wis je niet uit met een paar goede voornemens.

Februari – Opgeven dan maar?

Je hebt jezelf nog zo beloofd om deze keer beter te plannen, je prioriteiten te managen en aan te pakken. Maar dan zit je ‘s ochtends toch alles weer uit te stellen omdat je drie koppen koffie nodig hebt om te kunnen denken, en die gewoonte wel comfortabel is. En die collega die beloofde om nu echt creatiever en assertiever te worden – laat zich nog steeds afremmen door de baas, die niet van kritische denkers en verandering houdt, en door haar team dat de dingen graag doet “zoals wij dat hier doen”. Februari is een deprimerende maand als het op goede voornemens aankomt. In organisatieverandering lijkt het wel altijd Februari.

Vastgelopen

Het grote kabaal en de speech van de baas zijn voorbij. Het hoe en waarom van de verandering is uitgelegd en misschien zelfs geaccepteerd. Alle nieuwe bestanden met instructies staan online op het intranet. Je manager heeft ze de eerste maandag vergadering na de speech een keertje uitgelegd, en zo is het wel goed.

Maar als je even oplet, blijkt eigenlijk dat je helemaal niks anders doet. De voorstanders van de verandering zijn nu wel gestopt met die specifieke gewoonten veranderen. Ze zijn al blij als het nieuwe programma in de helft van de gevallen wordt toegepast. De rest staat maar een beetje vanaf de zijlijn toe te kijken en wacht af hoe serieus ze die verandering moeten nemen. Iedereen is druk en vermoeid – net zoals begin januari na al die feesten – en dan open je je mailbox en slaak je een diepe zucht. Het gaat net zoals het voornemen van je collega. Het is compleet vastgelopen in de huidige cultuur. Door gewoonten. Door comfort zones, gemeenschappelijke en individuele. Door de beperking van maar 24 uur in een dag, terwijl je eigenlijk 26 uur moet werken om alles te doen. Door te veel zaken die je wilskracht, energie en focus totaal uitputten.

Individuele, innerlijke verandering

De meeste adviezen voor het bereiken van je goede voornemens focussen op dingen als je echte motivatie (het grote waarom), specifieke doelen stellen, één ding tegelijk veranderen en doorzettingsvermogen. Het duurt ongeveer 30-40 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. En hoewel al die adviezen zeker een kern van waarheid hebben, vergeten ze een van de belangrijkste factoren: je omgeving.

De relevantie van innerlijke factoren wordt altijd onderstreept, maar buiten jezelf bevindt zich de context die er voor een belangrijk deel voor zorgt of de verandering echt gaat werken of dat alles hetzelfde blijft. Die buitenwereld is een enorm belangrijke factor. Die buitenwereld is degene die je collega, hoe gemotiveerd ook, tegen de lamp liet lopen en liet falen in haar voornemen. Dit is waar iemand je een sigaret aanbiedt, ook al was je gestopt. Dit is de plek waar het sociaal geaccepteerd is drie koffie te nemen en je taken nog even uit te stellen, ook al nam je je voor dat niet meer te doen. Maar die buitenwereld kan ook de plek zijn waar een team klaarstaat dat jou kan helpen veranderen!

Collectieve, externe motivatie!

Een cruciale factor in die buitenwereld die jouw verandering maakt of breekt is de huidige cultuur, en specifieker, je baas en je collega’s. Mensen willen graag tot een groep behoren, wat een diepe, innerlijke drijfveer is. De meeste mensen vinden hun relatie met het team en de baas belangrijk. Op die manier hebben groepen macht over het individu. Groepen vormen de context voor verandering. Ze maken of breken de verandering, afhankelijk van hun cultuur en de groepsleden. Hoe dan ook, groepen zijn cruciaal om de benodigde steun te krijgen om succesvolle verandering te bewerkstelligen (zowel organisatorisch als individueel).

Voorkom de Februari-blues!

Dat is waarom ik “Change Circles” van 10 personen gebruik in mijn aanpak voor organisatie cultuurverandering. Deze groepen van 10 vertrouwde en bekende collega’s die van elkaar afhankelijk zijn, coachen elkaar en helpen de verandering werkelijkheid te worden. Of het nou je goede voornemens zijn of organisatie doelen, de meeste mensen kunnen het niet alleen. En als dat wel lukt, raakt je wilskracht uitgeput en komt daardoor opgeven in Februari een stapje dichterbij.

“Zoals wij dat hier doen”, de huidige normen en waarden van de groep, is niet makkelijk te veranderen. Maar in Change Circles van 10 personen kun je het groepsproces in je voordeel gebruiken en zo je verandering een veel grotere kans van slagen te geven: omdat mensen in een groep elkaar kopiëren, coachen en corrigeren. Begin met individuele motivatie en voeg daaraan de hulp van een ondersteunende groep toe, en voor je het weet veranderen jij en de groep naar een andere, gewenste cultuur.

Reserveer je plek vóór de Februari-blues

Ben jij klaar voor een verandering die echt werkt? Doe dan mee met onze internationale driedaagse workshop over organisatieverandering, gericht op organisatiecultuur en Change Circles! De Culture Change Days worden van 27-29 juni 2013 gehouden en Early Bird tickets zijn beschikbaar tot 1 februari…